2005

Studiedagen på IHS 2005 04 09

Karin Alm

FfP:s organiserade studiedag, en underbart solig dag i mitten av april på idrottshögskolan, handlade om allt mellan hästsport via tvättsvampar till att dansa med sjalar.

Kirsti Feldtman hälsade oss alla välkomna till en dag fylld av aktiviteter med verklighetsförankrat innehåll men med mycket fantasi och rörelseglädje. Kerstin Gelfgren tog sedan vid och visade oss vägen till stallet där vi fick hämta varsin häst.

Det visade sig att hästarna hade behov av både spilta, hö och vatten. Via olika stationer och gruppindelningar fick vi prova på livet som arbetshäst, dressyr och hoppning etc. Allt presenterat och samlat i ett trevligt kompendium. Kirsti betonade vikten av att ha verklighetsförankrade moment och att vara lyhörd för deltagarnas egna initiativ.

Vår psykomotorikpedagog emeritus, Anne-Marie Östman, bidrog rikligt till dressyrrittens olika moment genom att utföra "stegombyte", "rida i volt" samt att "rygga".

Så småningom fick vi vackla hem till spiltan för att äta lunch.

Vi avnjöt lunchen tillsammans och samtidigt kunde vi sitta ner och prata en stund.

Eftermiddagspasset inleddes av Ulrike Söderqvist med en spännande saga/sång ackompanjerad av gitarr. (Inte alldeles enkel att bara skriva ner och gå hem och göra till "sitt".) Huvudingrediensen i hennes program var de i förra numret så omtalade tvättbollarna som Ulrike nu lotsade oss vidare med. Vi fick en stor dos av inspiration och arbetsglädje!

Programmet avslutades med en minnessaltomortal utan motstycke då vi med hjälp av blommor skulle namnge allas tvättbollar.

Birgitta Blom avslutade dagen med sjalar. Med hjälp av sjalar virvlade vi runt i salen till häftig och annorlunda musik. Hon delade frikostigt med sig av sitt musikkunnande. Musik är ett viktigt redskap för att skapa rörelseglädje och det finns så mycket annat än bara barnlåtar. Ett fartfyllt och roligt program där vi fick dansa och röra oss med sjalar både enskilt och i grupp.